Shirt Pocket Discussions

Shirt Pocket Discussions (https://www.shirt-pocket.com/forums/index.php)
-   General (https://www.shirt-pocket.com/forums/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Repeated SD! failures (https://www.shirt-pocket.com/forums/showthread.php?t=7002)

Nick 03-27-2016 09:56 PM

Repeated SD! failures
 
This has been repeatedly happening. What am I doing wrong?:

09:31:42 PM | Info | SuperDuper!, 2.8 (96), path: /Applications/SuperDuper!.app, Mac OS 10.11.4 build 15E65 (i386)
| 09:31:42 PM | Info | Started on Sun, Mar 27, 2016 at 9:31 PM
| 09:31:42 PM | Info | Source Volume: Nick's HD, mount: /, device: /dev/disk1, media: Nick's HD, interconnect: Internal SATA, file system: "Journaled HFS+", OS: 10.11.4 (15E65), capacity: 998.32 GB, used: 704.73 GB, directories: 273454, files: 2233114, ejectable: NO, ACLs: Enabled
| 09:31:42 PM | Info | Target Volume: LaCie quadra 1TB-SD!, mount: /Volumes/LaCie quadra 1TB-SD!, device: /dev/disk4s3, media: LaCie d2 quadra, interconnect: External USB, file system: "Journaled HFS+", OS: N/A, capacity: 1000.07 GB, used: 819.68 GB, directories: 274856, files: 2269049, ejectable: YES, ACLs: Enabled
| 09:31:42 PM | Info | Copy Mode : Smart Update
| 09:31:42 PM | Info | Copy Script : Backup - all files.dset
| 09:31:42 PM | Info | Transcript : BuildTranscript.plist
| 09:31:43 PM | Info | PHASE: 1. Prepare to Copy Files
| 09:31:43 PM | Info | ...ACTION: Preparing Nick's HD
| 09:31:43 PM | Info | ......COMMAND => Verifying the integrity of volinfo.database
| 09:31:43 PM | Info | volinfo.database OK
| 09:31:43 PM | Info | ......COMMAND => Enabling permissions on Nick's HD
| 09:31:43 PM | Info | File system user/group ownership enabled
| 09:31:43 PM | Info | ......COMMAND => Verifying that permissions are enabled for Nick's HD
| 09:31:43 PM | Info | Permissions on '/' are enabled.
| 09:31:43 PM | Info | ...ACTION: Preparing LaCie quadra 1TB-SD!
| 09:31:43 PM | Info | ......COMMAND => Enabling permissions on LaCie quadra 1TB-SD!
| 09:31:43 PM | Info | /dev/disk1 on / (hfs, local, journaled)
| 09:31:43 PM | Info | devfs on /dev (devfs, local, nobrowse)
| 09:31:43 PM | Info | map -hosts on /net (autofs, nosuid, automounted, nobrowse)
| 09:31:43 PM | Info | map auto_home on /home (autofs, automounted, nobrowse)
| 09:31:43 PM | Info | /dev/disk2s2 on /Volumes/LaCie Porsche 2TB-TM (hfs, local, nodev, nosuid, journaled)
| 09:31:43 PM | Info | /dev/disk3s2 on /Volumes/Seagate Backup Plus-1TB (hfs, local, journaled)
| 09:31:43 PM | Info | /dev/disk5s2 on /Volumes/LaCie quadra 1.5TB-TM (hfs, local, journaled)
| 09:31:43 PM | Info | /dev/disk5s3 on /Volumes/LaCie quadra 0.5TB-Media (hfs, local, journaled)
| 09:31:43 PM | Info | /dev/disk4s3 on /Volumes/LaCie quadra 1TB-SD! (hfs, local, nodev, nosuid, journaled)
| 09:31:43 PM | Error | GetMasterBlock: Error 16 from read; amount=-1, wanted=512

dnanian 03-28-2016 06:54 AM

Your backup drive is in a weird state. You'll want to power off your Mac and the drive, power back up and try again.

Are you using a hub? There seem to be a lot of dries connected...at least 5, from what I can tell.

Nick 03-31-2016 09:26 AM

Quote:

Originally Posted by dnanian (Post 33486)
Your backup drive is in a weird state. You'll want to power off your Mac and the drive, power back up and try again.

No change: I get the same exact result.

Quote:

Are you using a hub? There seem to be a lot of dries connected...at least 5, from what I can tell.
Yes, I'm using a 4-port Sabrent (model HB-MAC3). Is that a potential problem? (P.S.: The SD! failure occurs even when the backup drive is directly connected to the iMac.)

dnanian 03-31-2016 10:04 AM

Hubs, in general, are a problem with high speed drives. Not all of them, but most. I'd avoid using them.

"Exact same problem" would be weird post-powering *everything* off. Or are you saying it didn't work "overnight"?

If you could, please send the log using the "Send to shirt pocket" Button so I can get all the details in there, and we'll continue in email.

Nick 03-31-2016 12:06 PM

I followed your instructions: I shut down the iMac and turned off the drive last night. This morning, I powered up the iMac, turned on the backup drive (which is connected directly to the iMac), attempted to do a backup, and received the same exact error message.

dnanian 03-31-2016 01:40 PM

Please send the log as requested, Nick. Thanks.

Nick 03-31-2016 05:57 PM

Quote:

Originally Posted by dnanian (Post 33490)
Please send the log as requested, Nick. Thanks.

Something is grossly wrong...The LaCie quadra drive is not showing up on the desktop. Disk Utility sees it as an external Uninitialized drive; and when I run Disk First Aid, Disk Utility claims "Operation successful." To make matters worse, there seems to be confusion with other hard drives.


(I'll send the log momentarily.)

Nick 03-31-2016 06:02 PM

Quote:

Originally Posted by dnanian (Post 33490)
Please send the log as requested, Nick. Thanks.

I tried to send the log, but got a drop-down window indicating "Error during copy."

dnanian 03-31-2016 06:20 PM

Yes... that window is how you send the log.

The fact that the drive isn't showing up implies that it failed (which is what we were getting too)...

Nick 03-31-2016 09:28 PM

Quote:

Originally Posted by dnanian (Post 33493)
Yes... that window is how you send the log.

The fact that the drive isn't showing up implies that it failed (which is what we were getting too)...

So there's nothing to salvage....it's an "Uninitialized paperweight?" (I need to buy a new SD!@ drive?)

dnanian 03-31-2016 09:34 PM

I need to see the log, Nick - without that it's very hard to comment further.

Nick 03-31-2016 10:01 PM

Quote:

Originally Posted by dnanian (Post 33495)
I need to see the log, Nick - without that it's very hard to comment further.

Here it is again:

09:31:42 PM | Info | SuperDuper!, 2.8 (96), path: /Applications/SuperDuper!.app, Mac OS 10.11.4 build 15E65 (i386)
| 09:31:42 PM | Info | Started on Sun, Mar 27, 2016 at 9:31 PM
| 09:31:42 PM | Info | Source Volume: Nick's HD, mount: /, device: /dev/disk1, media: Nick's HD, interconnect: Internal SATA, file system: "Journaled HFS+", OS: 10.11.4 (15E65), capacity: 998.32 GB, used: 704.73 GB, directories: 273454, files: 2233114, ejectable: NO, ACLs: Enabled
| 09:31:42 PM | Info | Target Volume: LaCie quadra 1TB-SD!, mount: /Volumes/LaCie quadra 1TB-SD!, device: /dev/disk4s3, media: LaCie d2 quadra, interconnect: External USB, file system: "Journaled HFS+", OS: N/A, capacity: 1000.07 GB, used: 819.68 GB, directories: 274856, files: 2269049, ejectable: YES, ACLs: Enabled
| 09:31:42 PM | Info | Copy Mode : Smart Update
| 09:31:42 PM | Info | Copy Script : Backup - all files.dset
| 09:31:42 PM | Info | Transcript : BuildTranscript.plist
| 09:31:43 PM | Info | PHASE: 1. Prepare to Copy Files
| 09:31:43 PM | Info | ...ACTION: Preparing Nick's HD
| 09:31:43 PM | Info | ......COMMAND => Verifying the integrity of volinfo.database
| 09:31:43 PM | Info | volinfo.database OK
| 09:31:43 PM | Info | ......COMMAND => Enabling permissions on Nick's HD
| 09:31:43 PM | Info | File system user/group ownership enabled
| 09:31:43 PM | Info | ......COMMAND => Verifying that permissions are enabled for Nick's HD
| 09:31:43 PM | Info | Permissions on '/' are enabled.
| 09:31:43 PM | Info | ...ACTION: Preparing LaCie quadra 1TB-SD!
| 09:31:43 PM | Info | ......COMMAND => Enabling permissions on LaCie quadra 1TB-SD!
| 09:31:43 PM | Info | /dev/disk1 on / (hfs, local, journaled)
| 09:31:43 PM | Info | devfs on /dev (devfs, local, nobrowse)
| 09:31:43 PM | Info | map -hosts on /net (autofs, nosuid, automounted, nobrowse)
| 09:31:43 PM | Info | map auto_home on /home (autofs, automounted, nobrowse)
| 09:31:43 PM | Info | /dev/disk2s2 on /Volumes/LaCie Porsche 2TB-TM (hfs, local, nodev, nosuid, journaled)
| 09:31:43 PM | Info | /dev/disk3s2 on /Volumes/Seagate Backup Plus-1TB (hfs, local, journaled)
| 09:31:43 PM | Info | /dev/disk5s2 on /Volumes/LaCie quadra 1.5TB-TM (hfs, local, journaled)
| 09:31:43 PM | Info | /dev/disk5s3 on /Volumes/LaCie quadra 0.5TB-Media (hfs, local, journaled)
| 09:31:43 PM | Info | /dev/disk4s3 on /Volumes/LaCie quadra 1TB-SD! (hfs, local, nodev, nosuid, journaled)
| 09:31:43 PM | Error | GetMasterBlock: Error 16 from read; amount=-1, wanted=512

dnanian 03-31-2016 10:07 PM

Please send it with the button in the app. Thank you.

Nick 04-01-2016 09:48 AM

Quote:

Originally Posted by dnanian (Post 33497)
Please send it with the button in the app. Thank you.

The last time I tried to do that, I was unsuccessful: I received a drop-down "Error during copy" window.

I just attempted to run another SD! backup, but since the drive doesn't show up on the desktop, I can't, and therefore can't generate a new log and "send it with the button in the app".

dnanian 04-01-2016 09:54 AM

Yes, the "Error during copy" sheet is exactly what should happen when you send the log. You then fill out the subject, description and make sure your email is there, then send it in.

If these have been manual copies, use Window > Show Log to open the log then send it in.


All times are GMT -4. The time now is 11:35 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.